© Kopiraj, pa te tožim!

Kolikokrat ste se v praksi že znašli v položaju, ko ste izdelali spletno stran, niste pa bili prepričani, kaj napisati v »footer« spletne strani, da bo le-ta avtorsko-pravno zaščitena? Poklicali ste kolega in ga vprašali ali je dovolj samo znak »©« in napis vse pravice pridržane ali pa se za temeljito zaščito zahteva »©, letnica prve izdaje, imetnik avtorske pravice in zapis ”Vse pravice pridržane.”«.

Da pa si bomo lažje odgovorili na vprašanje, moramo najprej razjasniti, kako avtorsko pravico sploh pridobimo.


Kako pridobimo avtorsko pravico?

Odgovor vas bo morda nekoliko presenetil. Po trenutno veljavni zakonodaji se za temeljito zaščito ne potrebuje prav noben formalni zapis, postopek registracije, izpolnjevanje formularjev, ipd… Zakaj? Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) v svojem 14. členu določa, da avtorska pravica pripada avtorju na podlagi same stvaritve dela, kar pomeni, da avtorju pripada avtomatično, ne glede na to ali si jo pridrži ali ne. Enako velja v večini držav sveta (tudi ZDA).

Zakaj potem zasledimo podobne zapise tudi na spletnih straneh pravnih fakultet?

Zakaj vidimo takšne napise na spletnih straneh pravnih fakultet ali morda celo odvetniških pisarn? Oni pa bi vendarle morali poznati zakonodajo.

Odgovor je preprost – zgolj zaradi preventive. Na splošno vlada ogromna zmeda glede tega, kaj napisati v »footer« spletne strani, da bo ta avtorsko-pravno zaščitena. Ogromno je tistih, ki mislijo, da je v primeru, ko spletna stran nima zapisa »Copyright notice«, le-ta prosta za kopiranje. Verjetno nočete, da ljudje mislijo, da je tako, kajne? Prav zaradi tega razloga je priporočljivo, da vaša spletna stran le vsebuje nek formalni zapis.

Primeren zapis

In kaj bi bil primeren zapis, ki bi odvrnil kršitelje? V praksi se največkrat pojavlja naslednji zapis, sestavljen iz štirih elementov:

  1. znak ©;
  2. letnica prve izdaje dela;
  3. ime avtorja;
  4. zapis, kot npr. »Vse pravice pridržane«.

Primer: © 2015, Janez Novak, Vse pravice pridržane.

Za konec

Večina držav sveta ne zahteva nobenega postopka registracije avtorske pravice ali formalnega zapisa. So pa omenjeni »Copyright notice« zelo priporočljivi, saj dokazano odvračajo morebitne kršitelje. Da zadevo zaključim. Na svetu ni nobenega pravila, da mora biti »Copyright notice« dolgočasen. Zato vam za zaključek, malo za šalo, malo zares, posredujem enega izmed zanimivejših zapisov, ki sem ga pred kratkim zasledil na spletu:

»It’s mine, I tell you, mine! All mine! You can’t have it because it’s mine! You can read it (please); you can quote it (thanks); but I still own it because it’s mine! I own it and you don’t. Nya-nya-nya. So there. COPYRIGHT 2001… by Jeff Jarvis.«


V Odvetniški pisarni Križanec se v zadnjem času veliko ukvarjajmo tudi s pravom intelektualne lastnine. V primeru, da imate dodatna vprašanja nas lahko vedno pokličete ali kontaktirate preko e-pošte.

Ocena uporabnikov